02.11.2018, 20:42
Marcela Speer

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Szczególnie w sezonie jesienno - zimowym

W sezonie jesienno-zimowym kiedy brakuje świeżych warzyw warto sięgnąć po kiszonki. Oprócz witamin z grupy B, witamim A, C i K zawierają także dużą ilość kwasu mlekowego. Substancja ta wspomaga nasz system odpornościowy, reguluje florę bakteryjną jelit, wspomaga trawienie i wchłanianie składników pożywienia. Kiszone warzywa są ponadto nieco “odchudzone” gdyż zawarty w nich naturalny cukier zostaje zużyty podczas fermentacji przez bakterie. Do kiszenia nadają się oprócz kapusty i ogórków, także buraki, kalafior, marchew, rzodkiew, cebula, czosnek, bakłażan, papryka, fasolka szparagowa i botwinka.

Ta strona używa pliki cookies, dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Kliknij i dowiedz się więcej.

Rozumiem